22 Aralık 2009 Salı

İstanbul'da bir ilk daha!

Sabah gazetesinin 9 Aralık 2009 tarihli haberine göre İstanbul Yeşil Şehirler Endeksi'nde 30 Avrupa şehri içinde 25'nci olmuş. İstanbul'da kişibaşına ortalama karbondioksit salınımı 3.25 ton. Bunun yıllık mı aylık mı olduğu yazmıyor haberde herhalde yıllıktır. Bu hiç de küçük bir rakam değil ve önümüzdeki yıllarda hızlanarak artması bekleniyor. Geri dönüştürülebilen çöplerin oranı ise sadece yüzde 3,12. O kadar çöpleri ayır, uğraş, sonuç iç açıcı değil. Çöp konusunda belediyelere büyük görev düşüyor. Belediyelerimizin bu görevi başarıyla yerine getireceklerine güvenim tamdır.
Habere göre 3.25 tonluk kişibaşı CO2 salınımı çok büyük değil, bunun en büyük nedeni de kişibaşına düşen otomobil azlığı. Bir de İstanbul'da yaşayan her bireyin otomobili olsa yaşanacak karmaşayı ve artan çevre kirliliğini düşünebiliyor musunuz??
Sabah'ın habere dayanak aldığı rapora göre İstanbul'da binalar da enerji verimliliği açısından sorunlu. Yapılan binalarda evrensel standartlara uyulmadığı, yeni yapılan binalarda bile enerji verimliliğinin göz önüne alınmadığı söylenmiş. Çok ilginç.
Son olarak İstanbul çevre yönetimi konusunda 30 Avrupa şehri içinde 29'uncu olmuş. İyimser olarak bakarsak iyiki sonuncu olmamışız diyebiliriz. Buradan tüm emeği geçenleri kutluyorum...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder