23 Kasım 2009 Pazartesi

District 9

Peter Jackson'ın yapımcılığını üstlendiği District 9 filmini geçenlerde seyrettim. Beyoğlu'ndaki AFM'de Pazar akşamıydı ve salonun dört üçü doluydu(sevindirici bişey) Filmin yönetmeninin 792lu olması da gözümden kaçmadı tabi.
Bilimkurgu filmlerini her zaman sevmişimdir. Blade Runner özellikle çok iyi filmdir. Sadece aksiyondan ibaret olmayan, gelecekteki toplum yapısıyla ilgili kafa yoran, hatta ciddi ciddi varoluşsal bir film denebilir Blade Runner için. Film Philip K Dick'in Do Androids Dream of Electric Sheep? adlı romanına dayanır ve roman da çok iyidir.
District 9'a dönecek olursak filmde dünyada hapsolup kalan uzaylıların gecekondumsu mahallelerde yaşaması, nezih yerlerde yaşayan insanların bu uzaylıları güya daha güvenli bir yere taşıma bahanesiyle tahliye etmesi anlatılıyor. Medyada bu hikaye Ötekileştirme, ırkçılık gibi temalar üzerinden tartışıldı ama bence önemli bir boyut atlandı. Bu da sınıf boyutudur. Belki bir bilimkurgu filmine çok fazla anlam yüklediğimi düşüneceksiniz ama ben film boyunca bu çirkin, şekilsiz, yiyeceği ve parası olmayan, sefil koşullarda yaşayan uzaylıları dünyanın kenar mahallerindeki yoksullara benzetmekten kendimi alamadım. Her zaman filmleri aşırı analiz etmekten hoşlanmışımdır. Rio'nun favelalarında, filmin de geçtiği Güney Afrika'daki Johannesburg'un kenar mahallelerinde veya İstanbul'un Tarlabaşı'ndaki insanların yaşam koşulları bu uzaylılarla benzeşmektedir. Biz de bu insanlara uzaylıymış muamelesi yaparak Sulukule örneğinde olduğu gibi evlerini ellerinden alıp oraları 'mutena' konut projeleriyle donatıyoruz.
Tabii filmin asıl amacı eğlendirmek olduğu için sosyolojik okumalar da bir yere kadar. Ana kahramanın da uzaylıya dönüşmeye başlaması konuyu kişiselleştiriyor ve bir macera filmi tadında ilerliyor. Sonuç olarak fazla kafa yormadan eğlenmek isteyenler için ideal bir film.
Ne de olsa Hollywood bunun için var. Gün geçtikçe artan yoksulluğu unutun, tek kolu makineleşmiş kahramanımızın kaçışını seyredin!!
Öff ne kadar can sıkıcı bir insanım yaaa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder